top of page

Grytbröd från Kronjäst

Ingredienser

  • 3 g KronJäst för Matbröd, färsk 

  • 350 g (3,5 dl) vatten

  • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl

  • 150 g (ca 2 dl) rågmjöl

  • 50 g (1,5 dl) havregryn, lätt rostade 

  • 6 g (1 tsk) salt

  • 21 g (1 msk) honung, ljus sirap eller strösocker

 

Gör så här:

  • 1. Rosta havregryn lätt i ugnen på 200 °C. 

  • 2. Rör ut jästen i kallt vatten. Rör i honung, sirap/socker och tillsätt sedan resterande ingredienser. Degen bör endast röras om för hand och blir ganska lös.

  • 3. Täck degen med plastfilm och låt vila i 12-14 timmar i rumstemperatur.

  • 4. Förvärm ugnen till 250 °C med vanlig över- och undervärme, sätt in grytan med lock i ugnen så att den blir varm.

  • 5. Lägg ut degen på en mjölad bakplåt, och låt degen flyta ut över plåten. Vik in degen från kanterna mot mitten och strö över mer mjöl om det behövs. Upprepa tills du får en fin form på brödet. Lyft snabbt upp brödet med skarven nedåt i den heta grytan. Strö lite mjöl i botten av grytan för att undvika att brödet fastnar.

  • 6. Sätt grytan med locket längst ned i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Ta brödet ur grytan och grädda det i ytterligare 10-15 minuter på gallret i ugnen. Knacka försiktigt under brödet. Om du hör ett ihåligt ljud är brödet klart. Du kan också använda en stektermometer. När kärntemperaturen inuti brödet är mellan 96-97 °C, är det klart. Låt brödet svalna på ett galler.

bottom of page