top of page

Lottas recept
och andra trevliga saker

Stora tekakor
​
8 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
ca 7 dl rågsikt
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 8 bitar.
3. Kavla eller tryck ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.
bottom of page