top of page

Lottas recept
och andra trevliga saker

Syrensaft
Ingredienser
· ca 30 blomklasar av den ljuslila syrenen
· 1 liter vatten
· 1 kg socker
· 15 g citronsyra
· tre små citroner
*Skölj blomklasarna. Lägg bara blommorna utan stjäl och blad i en stor skål eller kastrull.
*Riv skalet av två citroner i skålen. Pressa ur saften ur alla tre citronerna och häll den över blommorna.
*Koka upp vatten och socker. Låt koka ett par minuter tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran.
*Häll den heta sockerlagen över blommorna och rör om. Sätt på ett lock, låt svalna och ställ sedan in skålen/kastrullen i kylskåpet. Låt dra i 3–4 dagar, rör om varje dag.
*Sila saften genom en kökshandduk eller en finmaskig sil. Häll upp den på rengjorda flaskor.
bottom of page