
Lottas recept
och andra trevliga saker

Kalljäst vetedeg
75 g jäst
5 dl kall standardmjölk
1000–1100 g (cirka 16–18 dl) vetemjöl
200 g (2 dl) strösocker
150 g rums tempererat smör
1 tsk salt
Degen kan användas till alla typer av bullar. Anpassa fyllningen till det du ska göra för dagen.
För kanelbullar, ha gärna i kardemumma i degen
Sockerlag (till pensling)
1 dl vatten
1 dl socker
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas, men ger faktiskt bullarna en extra liten smakskjuts)
GÖR SÅ HÄR:
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker, salt och 16 dl vetemjöl.
Bearbeta ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i klickar.
Bearbeta ytterligare 12–15 minuter. Om degen känns för kladdig tillsätter du lite mer mjöl. Gör ett glutentest för att kolla om degen är färdigknådad. Om inte knådar du bara lite till.
Ställ in bunken i kylskåpet och låt degen vila i 10 minuter.
När degen har vilat färdig delar du den i två delar. Lägg tillbaka den ena delen i kylen och gör de bullar du önskar
• Baka ut resten av degen på samma sätt.
• Låt bullarna jäsa en ungefär en timme i rumstemperatur. Om degen studsar tillbaka när du trycker lätt med fingertoppen i den är de färdigjästa.
• Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter. Är du riktigt nördig tar du tempen på bullarna med en liten hushållstermometer. När innertemperaturen mäter 98 grader är de färdiggräddade.
• Under gräddningstiden kokar du ihop vatten och socker till en simmig lag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när du tagit ut dem i ugnen och strö över pärlsocker. Klart!
